ua en ru

Присяжнюк: В Україні зберуть 10 млн тонн овочів, незважаючи на погоду

Складні погодні умови не завадять аграріям зібрати урожай овочів в 10 мільйонів тонн. А це на 2 мільйони тонн більше, ніж потребує внутрішній ринок. Крім того, урожай картоплі перевищить запити ринку утричі. А щоб уникнути сезонного коливання цін, до кінця року необхідно наповнити всі наявні овочесховища. Цьому має сприяти місцева влада. Про це сьогодні в ході робочої поїздки до Кіровоградської області заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Складні погодні умови не завадять аграріям зібрати урожай овочів в 10 мільйонів тонн. А це на 2 мільйони тонн більше, ніж потребує внутрішній ринок. Крім того, урожай картоплі перевищить запити ринку утричі. А щоб уникнути сезонного коливання цін, до кінця року необхідно наповнити всі наявні овочесховища. Цьому має сприяти місцева влада. Про це сьогодні в ході робочої поїздки до Кіровоградської області заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк (на фото).

"Немає сумнівів, що українцям вистачить врожаю овочів. Складні погодні умови не вплинули на це. До кінця сезону українці планують зібрати близько 10 мільйонів тонн овочів. При цьому внутрішнє споживання коливається на рівні 7 мільйонів тонн. Тобто, урожай перевищить внутрішній попит на 2 мільйони тонн. І українці будуть повністю забезпечені вітчизняними овочами", - зазначив Присяжнюк.

Міністр також додав, що подібна ситуація спостерігається і з урожаєм картоплі. Його дефіциту точно не буде, оскільки планується зібрати понад 21 млн тонн. Тоді як для внутрішнього споживання необхідно лише 6 мільйонів.

"Ще одне важливе питання, яке безпосередньо впливає на ціну, - це можливості для зберігання зібраного врожаю. Для цього держава продовжує підтримку будівництва овоче - і картоплесховища. А в Україні основними виробниками овочів і картоплі залишаються селянські господарства. Тому міська влада повинна їм допомогти, щоб до кінця сезону повністю заповнити існуючі сховища", - підкреслив Присяжнюк.

Також очільник відомства зазначив, що стабілізувати ціну на овочі допомагають оптові ринки сільгосппродукції. Адже вони мінімізують націнку посередників, а також мають значні ємності для тривалого зберігання продукції. І сьогодні вже ведеться робота над відкриттям такого ринку в Кіровоградській області.