ua en ru

Присяжнюк: В Україні побудують мережу кооперативних елеваторів

Кооперативи отримають у лізинг спеціальні автокрамниці для збуту фермерської продукції в містах. Також в Україні побудують мережу кооперативних елеваторів для фермерів , щоб знизити вартість логістики.

Кооперативи отримають у лізинг спеціальні автокрамниці для збуту фермерської продукції в містах. Також в Україні побудують мережу кооперативних елеваторів для фермерів , щоб знизити вартість логістики. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк на зустрічі з лідерами фермерського руху.

"Питання збуту зерна залишається одним з найактуальніших. Ми постійно влаштовуємо зустрічі з зернотрейдерами. Однак проблеми виробників зерна є першочерговими. Так , ми вже зменшили вартість фітосанітарних сертифікатів на зерно. Також працюємо над здешевленням перевезень "Укрзалізниці", послуг припортових елеваторів. Однак цього мало. Якщо виробники зерна об'єднаються в кооперативи, то отримають додаткову допомогу від держави в цьому та інших напрямках", - підкреслив міністр.

Микола Присяжнюк зазначив , що в Україні необхідно створювати кооперативні елеватори. Зараз відпрацьовується модель фінансування їх будівництва. За словами міністра , такі елеватори можуть розміщуватися біля точок відправлення зерна, щоб уникнути додаткової перевалки.

Крім того, Микола Присяжнюк нагадав про можливість збуту решті сільгосппродукції через заготівельно - збутову мережу "Рідне село" .

"Стартує пілотний проект "Рідне село", який привабливий і для вас, і для споживача. Так, у містах створять збутові точки. А кооперативи отримають у лізинг необхідне обладнання для організації пунктів збору продукції. Це будуть спеціальні автокрамниці для продажу молока, м'яса, овочів і фруктів", - зазначив міністр.

Микола Присяжнюк закликав фермерів подавати заявки на отримання цієї техніки для організації заготівельних пунктів. Після цього будуть визначені перші 3-4 області для реалізації проекту.