ua en ru

Присяжнюк: В цьому році "на бюджет" в аграрні вузи поступили 13 тис. студентів

В Україні зростає кількість бажаючих навчатися в аграрних вузах. Так, у цьому році на одне місце денної форми навчання претендували 7 абітурієнтів. В цілому ж за державним замовленням в аграрні внз надійшло понад 13 тисяч студентів. Про це сьогодні повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк в ході наради керівників вузів відомства.

"Під час вступної кампанії в аграрні виші за державним замовленням надійшли понад 13 тисяч абітурієнтів. При цьому вдалося зберегти обсяги державного замовлення та фінансування на рівні минулого року. А 12 вузів аграрного спрямування навіть збільшили його. Однак хочу підкреслити, що вузи повинні планувати держзамовлення у відповідності з потребами регіонів та можливостями подальшого працевлаштування випускників. А міністерство подбає про те, щоб технічно переоснастити внз, щоб вони відповідали вимогам часу", - підкреслив Присяжнюк.

Глава відомства зазначив, що в Україні поступово зростає престижність аграрної освіти. Так, у цьому році конкурс у внз аграрного спрямування на освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» складав у середньому 7 осіб на місце. А 6 вузів перевищили цей показник.

"Крім популярних раніше економічних спеціальностей в аграрних вузах зростає інтерес до такими напрямами підготовки, як агрономія, переробка продукції, тваринництво, ветеринарна медицина. І це дуже важливо, адже в Україні зростає виробництво харчової продукції. Відповідно зростає кількість кваліфікованих кадрів", - зазначив Присяжнюк.

Також, за словами Присяжнюка, міністерство ініціює створення консультаційної ради з актуальних питань аграрної освіти, у який увійдуть керівництво аграрних внз і профільних громадських організацій. Це дозволить швидше адаптувати освіту до вимог реального виробництва.