ua en ru

Присяжнюк: В серпні експорт зерна зріс на 42%

Україна прискорює темпи експорту зерна. Так, протягом серпня більше 2 мільйонів тонн зерна надійшло на зовнішні ринки. А це на 42% більше, ніж у липні. Однак, щоб експортувати понад 30 мільйонів тонн зернових до кінця маркетингового року, трейдери повинні посилити співпрацю між своїми компаніями та українськими виробниками зерна. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

"Зараз відчутно зросла динаміка зернового експорту. Так, в серпні понад 2 мільйонів тонн вітчизняного зерна було відправлено за кордон. А це на 42% більше, ніж у липні. Однак хочу зазначити, що ми ведемо жорстку роботу з транснаціональними зернотрейдерами з приводу експорту прогнозованих 30 млн т ", - підкреслив міністр.

Глава відомства наголосив, що міжнародні зернотрейдери повинні інформувати свої материнські компанії, скільки зерна потрібно експортувати з України.

"Трейдери повинні посилити співпрацю і партнерство між своїми компаніями та українськими виробниками зерна. При цьому не забуваючи про інтереси виробників. Крім того, зараз ми активно працюємо, щоб українським сільгосппідприємствам була доступна вся логістична ланцюг для експорту. Для цього працює спеціальна міжвідомча робоча група", - зазначив Присяжнюк.

Також міністр додав, що в поточному році, як і кілька попередніх років, уряду вдалося стабілізувати ситуацію на внутрішньому ринку. Так, незважаючи на значні коливання цін на зерно на світовому ринку, протягом останніх трьох місяців залишається незмінною різниця в цінах на зерно внутрішнього і світового ринків.

Крім того, глава відомства зазначив, що за останні кілька днів на світових ринках спостерігається тенденція до зростання цін на зерно. Внутрішній ринок інерційно відчує це збільшення в найближчі кілька тижнів.

Нагадаємо, всього з початку маркетингового року Україна експортувала 3,2 млн тонн зерна, що на 15% більше, ніж у минулому році.