ua en ru

Присяжнюк закликав народних депутатів збільшити витрати на АПК на 1 млрд грн

Враховуючи брак коштів у загальному фонді держбюджету, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк під час години запитань до уряду закликав народних депутатів збільшити витрати на програми підтримки АПК на 1 млрд грн.

"Враховуючи брак коштів загального фонду та користуючись нагодою, прошу підтримки народних депутатів при внесенні змін до закону "Про державний бюджет України на 2013 р." з приводу збільшення витрат на програми підтримки АПК на 1 млрд грн", - підкреслив міністр.

Так, Микола Присяжнюк нагадав, що в бюджеті поточного року на підтримку розвитку підприємств АПК передбачено 8,1 млрд грн, що на 2,2 млрд грн менше, ніж було передбачено в 2012 р.

"Переважно це кошти спеціального фонду держбюджету, а саме 8 млрд грн, з яких 7,2 млрд грн передбачено Аграрному фонду для формування державного інтервенційного фонду. Ще 100 млн грн передбачено на підтримку розвитку хмелярства, садівництва та виноградарства. І 650 млн грн - на підтримку галузі тваринництва", - повідомив глава відомства.

Міністр підкреслив, що в бюджеті поточного року за основними програмами підтримки АПК передбачено тільки 91,8 млн грн.

Також глава відомства відзначив, що вже другий рік поспіль державна фінансова допомога надається в першу чергу малим і середнім товаровиробникам.

"Починаючи з минулого року, ми переглянули механізми державної фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників і направили їх на малих і середніх товаровиробників. Ця політика буде продовжена і в поточному році. Максимальна увага держави буде спрямована на одноосібників і селянські двори. Наше завдання - щоб державну допомогу отримали конкретні селяни, мотивувавши таким чином економічні процеси на селі", - підсумував Присяжнюк.