ua en ru

Присяжнюк: Від недобросовісних рітейлерів врятують оптові ринки сільгосппродукції

Зі спекулятивними діями з боку недобросовісних рітейлерів необхідно жорстко боротися, заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Він підкреслив, що продукти харчування можна купувати на оптових ринках сільськогосподарської продукції (ОРСП), де немає ніяких посередників.

«Споживач вже втомився платити за додаткові послуги, які в результаті збільшують вартість харчових продуктів. Тому, щоб не переплачувати, необхідно скоротити до мінімуму ланцюг від виробника до споживача. Така модель представлена на оптових ринках сільгосппродукції, відкриття яких ініціювало Мінагрополітики», - оповіді міністр.

Він пояснив, що на ОРСП всю продукцію продають безпосередньо виробники. Тому перекупники не можуть вплинути на ціну. Тобто, у вигідній ситуації опиняються як виробник, так і покупець. Перший швидко збуває продукцію, а другий купує її за вигідною ціною.

«Нам вдалося вижити «паразитів» з ринку овочів, фруктів та іншої сільгосппродукції, створивши оптові ринки сільгосппродукції. Наступним кроком буде знищення спекулянтів на ринку молока. Мінагрополітики протягом декількох років створить заготівельно-збутову мережу в рамках ініціативи «Рідне село». Селяни будуть продавати молоко за вищою ціною, а жителі міст - купувати його, витрачаючи набагато менше коштів», - резюмував глава МінАП.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет (АМКУ) звинуватив великих продуктових рітейлерів у необгрунтованому підвищенні цін на продукти харчування. Зокрема, 18 найбільших торговельних мереж підозрюються в тому, що вимагали від постачальників оплату додаткових послуг та відстрочувати платежі за товар.