ua en ru

Присяжнюк окреслив основні завдання в роботі наступного міністра аграрної політики

Відродження українського села, а також розвиток фермерських і селянських господарств має стати основним завданням наступного міністра аграрної політики і продовольства. Про це заявив в. о. голови відомства Микола Присяжнюк.

Він вважає, що його наступники мають продовжити розпочату ним справу. Саме економічний і соціальний розвиток сільської місцевості, за словами Присяжнюка, були головним його завданням на цьому посту.

"Головним питанням і моїм завданням на посту міністра було збереження та відродження українського села, підтримка дрібнотоварного виробника, розвиток фермерського і кооперативного руху. Адже звідти не тільки йде коріння нашого народу, а й вже традиційно в сільській місцевості виробляється значна частина аграрної продукції. Однак через неефективні реформи, яким піддавалося село раніше, він був майже знищений. І моїм основним боргом було створення комфортних умов для проживання в селі, як в економічному плані, так і в соціально-побутовому", - повідомив глава відомства.

Присяжнюк нагадав, що ще кілька років тому відомство розробило ініціативу "Рідне село", розраховане на розвиток сільськогосподарських кооперативів, фермерських і сімейних господарств. Завдяки об'єднанню в кооперативи селяни повинні отримати стабільний канал збуту своєї продукції, вийти на організований ринок і підвищити свої прибутки.

"Маючи стабільну роботу в селі, селяни не захочуть виїжджати в міста. Також дуже важливо, щоб продукція з сіл могла потрапити на прилавки в місті. І "Рідне село" це теж врахувало. Адже на сьогоднішній день селяни виробляють більше половини плодовоовочевої, м'ясо-молочної продукції", - зазначив в.о. міністра.

Присяжнюк нагадав, що для реалізації цього завдання минулого року в Києві стартував пілотний проект заготівельно-збутової мережі "Рідне село". Проект припускав реалізацію фермерсько-селянської продукції, виробленої в кооперативах, через автокрамниці.

Довівши свою ефективність, проект перейшов на постійну основу.

"Хотілося б, щоб корисні ініціативи знайшли відгук і у нового керівництва міністерства. Їх потрібно продовжувати, адже від їх реалізації залежить, як розвиватиметься українське село надалі", - резюмував Присяжнюк.