ua en ru

Природний газ в оселях закарпатців відповідає стандартам якості

Результати позачергового відбору проб природного газу на газорозподільних станціях "Ужгород" та "Мукачево", який ініціювало ПАТ "Закарпатгаз", показали: за своїми фізико-хімічними параметрами природного газу, що постачається до будинку закарпатців, відповідає вимогам стандартів якості. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

"21 січня поточного року ПАТ "Закарпатгаз" провела позачерговий відбір проб газу для визначення його компонентного складу та фізико-хімічних показників. Для підтвердження висновків і порівняння результатів газовики Закарпаття залучили фахівців хіміко-аналітичної лабораторії ПАТ "Івано-Франківськгаз". Таким чином одночасно був проведений відбір блакитного палива для проведення необхідних аналізів у двох вимірювальних лабораторіях Закарпатського ЛПУМГ "Прикарпаттрансгаз" і ПАТ "Івано-Франківськгаз"", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що відбір проб для аналізу проведено на газорозподільних станціях "Ужгород" та "Мукачево", які розташовані на кордоні магістрального та розподільного газопроводів.

"На газорозподільній станції газ потрапляє з магістрального газопроводу в розподільний. Тут знижують його тиск і одоризують - тобто додають компонент, який надає специфічний запах газу, - пояснює начальник служби контролю та організації обліку газу-головний метролог ПАТ "Закарпатгаз" Тарас Бойчин. - Потім, вже розподільними газопроводами, блакитне паливо подається в газорозподільні пункти, де його тиск знижується до побутового рівня (низький тиск), очищається через фільтри і тільки після цього потрапляє в будинку закарпатців. Як ви бачите на всьому шляху немає ніяких потужностей і станцій, на яких можна було б здійснювати якісь маніпуляції з газом".

Фахівці хіміко-аналітичної лабораторії Закарпатського ЛПУМГ і представники газорозподільної організації проводять періодичний відбір газу для проведення аналізу. Зведені результати вимірювань ПАТ "Закарпатгаз" розміщує на своєму сайті кожні 10 днів і щомісячно публікує в газеті Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації "Новини Закарпаття".