ua en ru

Прийняті ВР економічні закони допоможуть Кабміну в цьому році реалізувати ряд норм Держпрограми активізації економіки, - експерт

Прийняті минулого тижня економічні закони допоможуть уряду вже цього року реалізувати ряд норм Державної програми активізація розвитку економіки на 2013-2014 рр. Таку думку висловив гендиректор ІК European Capital Management Вадим Браїловський.

«Минулого тижня уряд України чітко показав як суспільству, так і опозиції, що при необхідності здатний мобілізувати в Раді необхідну для результативної роботи кількість голосів. Думаю, що прийняті останнім часом закони економічного блоку уряду допоможуть йому реалізувати ряд норм Держпрограми активізації економіки вже цього року», - сказав він.

Зокрема, Браїловський відзначив прийнятий Радою закон «Про трансферному ціноутворенні», що дозволяє, згідно з програмою, додатково акумулювати до бюджету близько 500 млн грн доходів. Експерт нагадав, що закон дозволить Кабміну вести контроль над ціноутворенням операцій з резидентами всіх країн, де рівень податку на прибуток мінімум на 5% нижче, ніж в Україні, а не тільки з резидентами офшорів, як пропонували багато депутатів.

«Незважаючи на те, що раніше передбачалося, що закон набуде чинності з 1 січня 2014 р., нові норми вирішено ввести в дію з 1 вересня цього року. Втілення ініціативи в життя настільки форсованими темпами пояснюється станом держбюджету, зміна термінів набрання законом чинності показує чіткий напрямок політики держави на контроль над відтоком капіталу з країни», - додав експерт.

За словами Браїловського, уряд активно впроваджує та інші економічні ініціативи програми. У зв'язку з цим, він відзначив ініціативу щодо зниження ставок нарахувань на фонд оплати праці та відкладену на осінь ревізію податкових пільг. На його думку, зменшення надходжень до бюджету, у разі зменшення податкових ставок, буде компенсовано ревізією неефективних податкових пільг, посиленням контролю за трансферним ціноутворенням, активізацією боротьби з тіньовим сектором економіки.

Також гендиректор ІК зазначив за доцільне переорієнтування уваги уряду на аграрний сектор. «Цей сектор стає одним з основних бюджетоутворюючих секторів економіки. Завдяки програмі активізації агросектор дозволить тільки за 2013-2014 рр. підвищити експорт до 22 млрд дол., з потенціалом зростання врожаю до 2017 з 46,2 млн тонн зернових культур до 75-80 млн тонн», - упевнений фахівець.

Він підкреслив, що економічні реформи в цьому напрямку будуть продовжуватися і в 2-4 кварталах 2013 р.

Нагадаємо, 27 лютого Кабмін прийняв Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.