ua en ru

Ухвалення законопроекту про наклеп зашкодить розвитку незалежної журналістики в Україні,- Нацтелерадіо

Ухвалення Верховною Радою законопроекту про наклеп перешкоджатиме свободі слова та розвитку незалежної журналістики в Україні. Про це повідомляє прес-служба Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацтелерадіо).

"Національна рада переконана, що такого роду закони не повинні існувати в країнах з розвиненою демократією. Ухвалення цього законопроекту негативно вплине на результати досягнень нашої держави у питаннях забезпечення свободи слова та перешкоджатиме розвитку незалежної журналістики в Україні", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Зокрема, Нацтелерадіо як учасник міжвідомчої робочої групи з аналізу і стану дотримання законодавства про свободу слова та захист журналістів "Відкрита розмова" приєдналася до ухваленого на позачерговому засіданні 19 вересня ц.р. рішення про рекомендацію українському парламенту скасувати результати голосування за проект закону, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп.

18 вересня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів, які мають на меті повернути кримінальне покарання за "наклеп, тобто поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію". Таке покарання раніше існувало в українському праві, але понад десять років тому було скасоване.

Читайте також: ПР готова розглянути поправки до законопроекту про наклеп