ua en ru

Прийняття закону про спецконфіскацію не завадить безвізовому режиму з ЄС, - експерт

Прийняття закону про спецконфіскацію не завадить безвізовому режиму з ЄС, - експерт

Прийняття закону про спецконфіскацію не є перешкодою для отримання Україною безвізового режиму з Євросоюзом, а всі спроби пов'язати цей закон з нібито позицією ЄС є спекуляціями. Про це в коментарі українським ЗМІ заявив український дипломат, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук.

Дипломат висловив здивування тією обставиною, що практично будь-яке питання, яке стоїть на порядку денному українського парламенту, постійно намагаються пов'язати з безвізовим режимом.


"Якщо подивитися на план дій з надання Україні безвізового режиму, ми не побачимо там навіть згадки про необхідність якогось спеціального порядку врегулювання конфіскації", - підкреслив він.

"Більше того, в самих країнах ЄС існують різні моделі врегулювання даного питання - ключовими є дотримання принципу верховенства права і ефективності боротьби з корупцією і зловживаннями", - пояснив голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень.

"Тому це питання потрібно вирішувати без прив'язки до безвізового режиму - він є важливим для України з точки зору саме боротьби з корупцією. А спроба "прив'язати" до нього надання або ненадання Україні безвізового режиму більше нагадує спробу перекласти з хворої голови на здорову", - заявив дипломат.

Він зазначив, що Україна виконала всі умови, необхідні для надання безвізового режиму з Євросоюзом, тому закон про спецконфіскацію ніяк не вплине на це.

Як відомо, у середу в деяких виданнях з'явилися замітки про те, що у випадку прийняття закону про спецконфіскацію Україна "не отримає безвізовий режим з ЄС".