ua en ru

Ухвалення Брюссельської декларації про модернізацію української ГТС без обговорення з РФ було явною помилкою попередньої української влади, - експерт

Ухвалення Брюссельської декларації 2009 р. про модернізацію української ГТС без якого-небудь обговорення з Росією було явною помилкою тодішніх українських властей. Таку думку висловив незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський в ході круглого столу «Актуальні проблеми європейської енергетики».

«Політика багатовекторності, якою в минулі роки намагалася слідувати Україна, не дала позитивного результату. Дії колишніх властей привели Київ до конфлікту з Росією і викликали недовіру з боку Європи. Саме в результаті дій колишнього президента України Росія почала активно розвивати нові газотранспортні маршрути», - відзначив експерт.

На думку В.Землянського, оптимальним варіантом для співпраці двох країн зараз стало б створення тристороннього спільного підприємства за участю України, Росії і Євросоюзу. І хоча на переговорах щодо створенню СП виникли складнощі, у інших напрямах співпраця розвивається достатньо активно.

Зокрема, експерт звернув увагу на підписання угоди про СП «Нафтогазу» і «Газпрому» з видобутку шахтного метану і з освоєння родовищ на чорноморському шельфі. Як вважає В.Землянський, подальший прогрес в переговорах щодо «великого» СП з «Газпромом» можливий, якщо Україна отримає сигнал з боку Росії про готовність піти на корегування нинішньої формули ціни на газ в російсько-українських контрактах.