ua en ru

Застосування на АЕС України палива з США може бути небезпечним, - експерт

Можливе застосування на українських атомних електростанціях палива американської компанії Westinghouse, дефекти якого раніше неодноразово виявлялися, знизить надійність роботи реакторів АЕС і може загрожувати ядерній безпеці. Такої думки дотримується один з найбільших експертів з безпеки атомної енергетики, лауреат премії "Глобальна енергія" академік Ашот Саркісов.

"Рішення української влади про використання ядерного палива Westinghouse через певні конструктивні невідповідності, які об'єктивно знижують надійність активної зони (реакторів), може стати джерелом виникнення ризиків для ядерної та радіаційної безпеки", - заявив Саркісов.

"Досі, навіть під час президентства Віктора Ющенка, це паливо хоча б проходило процес ліцензування, експлуатація дослідної партії перебувала під контролем Держінспекції з ядерного регулювання, а коли відбулося викривлення і скручування твелів (тепловиділяючих елементів), то рішення наглядового органу про зупинення експлуатації цього палива і його повне вивантаження виконувалися. Дотримувалася хоча б формальна турбота про ядерну безпеку, хоча під час адміністрації президента Ющенка відвертий політичний курс на американизацию був очевидним", - зазначив експерт.

За його словами, тепер приймається рішення, незважаючи на погані результати тестової експлуатації, підготувати договір на завантаження цього палива відразу на три енергоблоки українських АЕС.

"При цьому керівник ядерного нагляду України Олена Миколайчук, яка займала принципову позицію, просто відправлена у відставку. Таким чином, нове київське керівництво, забувши про найвищий пріоритет ядерної безпеки та керуючись кон'юнктурними політичними мотивами, активно розчищає шлях для приватної американської компанії. Це не може не викликати здивування і глибоку стурбованість", - додав Саркісов.

Він вважає, що цю ситуацію повинні дослідити керівники МАГАТЕ. "Маніпулювання ядерним наглядом є грубим порушенням міжнародних стандартів у галузі безпечного використання атомної енергії. За всіма канонами цей орган повинен бути незалежним. Звільнення голови ядерного нагляду на догоду однієї з комерційних структур на ринку є неприпустимим прецедентом, так як суперечить основоположним принципам культури безпеки", - сказав академік.

"Таке нехтування безпекою виглядає особливо цинічно за два тижні до 28-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, що в Україні повинні пам'ятати краще, ніж де-небудь ще", - додав Саркісов.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Подан заявив про намір української НАЕК "Енергоатом" і американської компанії Westinghouse підписати договір на постачання ядерного палива для трьох реакторів українських АЕС. У свій час на чеській АЕС "Темелін" мала місце розгерметизація тепловиділяючих елементів виробництва Westinghouse, після чого Чехія відмовилася від послуг цього постачальника. Навесні 2012 року і в 2013 році на двох енергоблоках Південно-Української АЕС були зафіксовані порушення в роботі збірок типу ТВЗ-W американського виробництва. З'ясувалося, що ці порушення були викликані конструктивними недоробками Westinghouse.