ua en ru

Наказ "Альфі" про нейтралізацію сепаратистів у Слов'янську так і не був відданий, - ІО

Наказ спецпідрозділу Служби безпеки України "Альфа" про нейтралізацію сепаратистів у Слов'янську так і не був відданий

Наказ спецпідрозділу Служби безпеки України "Альфа" про нейтралізацію сепаратистів у Слов'янську так і не був відданий. Про це у своєму Facebook повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень, представник групи "Інформаційний опір" (ІО) Дмитро Тимчук.

"Сьогодні представниками української влади у невиконанні наказу були звинувачені керівництво і співробітники спецпідрозділу "Альфа". Нами, гуртом "Інформаційний опір", не вдалося знайти ніяких підтверджень того, що "Альфа" отримувала бойовий наказ, який би не виконала", - написав Тимчук.

Він зазначив, що питання про застосування "Альфи" в Слов'янську дійсно піднімався. При цьому керівництво "Альфи" вказало на умови, які потрібні спецназу для проведення такої операції - чітке позначення цілей і об'єктів операції, проведення розвідки, повне блокування району проведення операції, забезпечення прикриття. Однак нічого з цього не було забезпечено.

"Тим не менш, "Альфа" була згодна виконувати бойовий наказ згідно з тим завданням, до виконання яких вона підготовлена. Більше того, керівництво та бійці спецпідрозділу фактично вимагали віддання такого адекватного наказу по своєму застосуванню (а це звільнення будівель, нейтралізація терористів і звільнення заручників у всіх видах транспорту та приміщеннях, нейтралізація лідерів ОЗУ і т.д.). Але такий наказ так і не був відданий", - зазначив Тимчук.

Нагадаємо, сьогодні т.в.о. голови Адміністрації Президента Сергій Пашинський заявив, що Генпрокуратура буде притягати до відповідальності за невиконання наказу.