ua en ru

Вирок Савченко: другий день оголошення звинувачення

Вирок Савченко: другий день оголошення звинувачення Фото: в РФ почали зачитувати вирок Савченко

Термін покарання української льотчиці буде оголошено 22 березня

Вирок Надії Савченко, української льотчиці, яку незаконно вивезли і судять на території РФ, почав зачитуватися сьогодні, 21 березня в Донецькому суді Ростовської області. Згідно з інформацією, цей процес триватиме два дні, а строк покарання Савченко буде оголошено 22 березня.

Онлайн-трансляція оголошення вироку Надії Савченко доступна на нашому сайті.

У

Україна ніколи не визнає вирок Савченко

Україна ніколи не визнає вирок українській льотчиці Надії Савченко в російському суді, який призначив їй 22 роки позбавлення волі. Про це повідомив президент України Петро Порошенко в Facebook.

"Україна ніколи, - ще раз підкреслюю, ніколи! - Не визнає ні судилища Надії Савченко, ні так званого вироку. Це було ганебне судилище, яке країна-агресор влаштувала проти українського офіцера з великої літери, яка, як і належить, захищала свою землю від ворожих посягань ", - заявив Порошенко.

Україна ніколи, - ще раз наголошую, ніколи! - не визнає ані судилища Надії Савченко, ані так званого вироку.Це було га...

Опубліковано Петром Порошенком 22 березень 2016 р.

Суд засудив Савченко до 22 років позбавлення волі

Суд оголосив вирок Надії Савченко, згідно з яким вона засуджена до 22 років колонії загального режиму. Повідомляється, що термін покарання рахується з моменту арешту 30 червня 2014 року. Крім того, їй призначили штраф у розмірі 30 тисяч рублів.

Суд вважає вину Савченко підтвердженої

В ході сьогоднішнього засідання в суді заявили, що вина Надії Савченко підтверджена.

"Вина Савченко підтверджується показаннями потерпілих і свідків, які не мають істотних протиріч", - зазначив головуючий суддя Леонід Степаненко.

Савченко доставили в залу суду для продовження оголошення вироку

Українську льотчицю і нардепа Надію Савченко доставили в Донецький суд Ростовської області Російської Федерації на оголошення міри покарання. Початок засідання заплановано на 9:00 за Києвом.

Прес-секретар президента України Петра Порошенка Святослав Цеголко був свідком доставки в зал суду Надії Савченко. Українську льотчицю доставили на автозаку, який охороняється 16 автоматниками.

"Тільки що став випадковим свідком зупинки автозаку Надії Савченко на залізничному переїзді. Нарахував 16 автоматників. Як же вони її бояться", - написав він на своїй сторінці в Facebook сьогодні вранці.

Будівлю суду перебуває під посиленою охороною

Суд над Савченко проходить під посиленою охороною - будівлю по периметру оточене козаками, на сусідніх дахах розмістилися снайпери, а для проходу в саму установу створена подвійна межа.

"Ситуація напружена. Заходиш у приміщення суду - тебе зустрічають люди в масках. Всі налаштовані вороже проти українців, які змогли дістатися до суду. Чуємо відгуки і від дипломатів, що Надя вражає своєю мужністю, силою духу", - йдеться в повідомленні прес-служби партії "Блок Петра Порошенко", двоє депутатів якій дісталися на засідання суду.

Оголошення вироку Савченко - початок процесу обміну

За словами голови Ради з прав людини при президенті РФ Михайла Федотова, оголошення вироку Савченко дозволить розпочати процес її обміну відповідно мінськими угодами.

"Оголошення вироку у відношенні Надії Савченко - це, з одного боку, завершальна точка судового процесу, а з іншого, сподіваюся, - початкова точка переговорного процесу щодо її подальшої долі у відповідності з мінськими угодами", - заявив Федотов.

Групі підтримки Савченко відмовили у в'їзді в РФ

Як повідомив адвокат Надії Савченко, як мінімум одну з груп її підтримки не пропустили на територію РФ.

Пізніше стало відомо, що в Росію не змогла попать нардеп Ірина Геращенко.

"Протримавши три години на кордоні, російські прикордонники знову не пустили в РФ Ірину Геращенко. Як зачитав прикордонник, Ірина - небажана особа для перебування в РФ. Ірина - член мінської контактної групи, тому всі дії прикордонників - це цілеспрямована кампанія по недопущенню української делегації на суд до Надії Савченко", - повідомив прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко.

Протримавши три години на кордоні, російські прикордонники щойно не пустили до РФ Iryna Gerashchenko. Як зачитав прикорд...

Опубликовано Святославом Цеголко 20 марта 2016 г.

Крім того, Геращенко взагалі заборонили в'їзд на територію РФ до 2021 року.

"найсмішніше, що заяву про заборону датована 8 березня, його готували ще до попереднього суду. Це викликає багато питань до РФ. Я підготувала заяву МЗС, воно підготувало відповідну ноту, так само як і наша делегація в Раді Європи буде робити заяву про повне порушення всіх міжнародних норм", - додала нардеп.

Вирок Савченко продовжать зачитувати завтра

Оголошення судового вироку української льотчиці Надії Савченко в Донецькому міському суді Ростовської області (Російська Федерація) продовжиться завтра, 22 березня 2016 року. Про це повідомив адвокат льотчиці Микола Полозов в Twitter.

"Суддя оголосив перерву до завтра. Оголошення вироку продовжиться о 10 ранку", - написав він.