ua en ru

Причиною системної помилки "Національного екзіт-полу'2010" стала відсутність інформації про розміри виборчих дільниць, - експерт.

Причиною системної помилки "Національного екзіт-полу'2010" стало переформатування виборчих дільниць і відсутність інформації про їх дійсні розміри, заявив в коментарі "Дзеркалу тижня" президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько. "Нас підвело переформатування дільниць. Випадковий набір дільниць по областям добре працює, коли ділянки не дуже відрізняються одна від одної. У нас були старі дані про кількість виборців. Працівники, які готували вибірку, використовували саме їх. І були упевнені, що дані співпадуть. Не співпали", - констатував соціолог.

За словами ученого, дослідників підвів підсумковий дисбаланс вибірки по різних регіонах України.
"Напевно, нас підвела деяка самовпевненість і відсутність контролю, який ніколи не треба вважати зайвим. Таким чином, частка виборців, наприклад, Західного регіону від тих, що всіх проголосували в наший вибірці опинилася на 1,7% більше. Там електорат (прем'єр-міністра України Юлії) Тимошенко. Особливо постраждав Південний регіон, де частка вибірки від всіх, що проголосували, повинна бути 26,6%, а у нас лише 21%. А там, як відомо, вотчина (лідера Партії регіонів Віктора) Януковича", - заявив В.Хмелько.
Нагадаємо, за остаточними даними "Національного екзіт-полу'2010", Віктор Янукович набрав 31,3% голосів виборців, Юлія Тимошенко - 27,1%. Не підтримали жодного кандидата 2,8% виборців. Статистична погрішність вибірки не перевищує 1,3%
Нагадаємо також, що за результатами опрацювання ЦВК 100% електронних протоколів дільничних виборчих комісій за Віктора Януковича проголосували 35,32% виборців, за Юлію Тимошенко - 25,05%.