ua en ru

Причиною витоку радіоактивної води на "Фукусімі" могли стати пошкоджені шви бака

У Японії причиною витоку радіоактивної води могли стати пошкоджені шви бака на атомній електростанції "Фукусіма" і його деформація, передає Associated Press. Як повідомила компанія Tokyo Electric Power, резервуар був зібраний заново після переміщення з місця, де його підстава була частково зруйнована під час землетрусу 2011 р.

Оператор АЕС "Фукусіма" - токійська енергетична компанія TEPCO повідомила, що бак пройшов перевірку на водонепроникність після того як був зібраний заново. Проте витік, мабуть, почалася, коли гумові ущільнювачі зносилися і піддався искривлениям бак перестав бути герметичним.

Великий витік була виявлена ​​19 серпня. Як заявила TEPCO, радіоактивна вода в основному просочилася під землю, але частина її могла потрапити в Тихий океан.

Нагадаємо, в березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. чоловік. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці розцінюють як стабільний. Однак для повного демонтажу пошкодженого реактора будуть потрібні десятки років і мільярди доларів. Експерти говорять про те, що на повну ліквідацію наслідків аварії піде близько 40 років.