ua en ru

Причиною скандалу з візитом Підкомітету ООН з тортур стала юридична помилка, - Лутковська

Причиною скандалу з візитом Підкомітету ООН з тортур стала юридична помилка, - Лутковська Фото: Валерія Лутковська

На думку омбудсмена, скандал стався через непорозуміння

Причиною скандалу з недопуском Підкомітету ООН по запобіганню тортур в адміністративні будівлі СБУ стала юридична помилка. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Відзначимо, в результаті Підкомітет ООН з апобігання тортур перервав свій візит в Україну, що є фактично безпрецедентним випадком в його практиці, а його представники зробили на адресу України низку різких заяв.


"У даній ситуації, наскільки я розумію, ось яка сталася помилка: офіційно у нас в напівлегальному статусі існує тільки один ізолятор СБУ - київський. Інших з юридичної точки зору немає, вони ліквідовані. Тому СБУ у своєму документі, який вони видають підкомітетові, пишуть: інспекція може відвідувати тільки офіційний ізолятора в Києві. Коли підкомітет з цим документом намагається потрапити в будівлю СБУ в Краматорську, там їм кажуть: Київ трохи в іншому напрямку, сюди вам з цим папером не можна, на цьому розмова закінчується. На мій погляд, це помилка Мін'юсту, вони не звернули уваги на недопрацювання в мандаті СБУ", - пояснила Лутковська.

При цьому вона зазначила, що, відповідно до факультативного протоколу до конвенції по запобіганню катувань, підкомітет теж може інспектувати "всі місця".

"Просто, їм, напевно, було складніше пояснити все це співробітникам СБУ на місці", - заявила омбудсмен.

Нагадаємо, Лутковська заявила, що офіс омбудсмена не знайшов підтверджень існування спецтюрем СБУ.