ua en ru

Причиною провалу аукціону Мінфіну стали низькі процентні ставки, - аналітик

Причиною провалу аукціону з продажу ОВДП стало чергове неспівпадання бажань ринку і Мінфіну в частині процентних ставок, а низький об'єм попиту тільки посилив ситуацію. Так прокоментував підсумки аукціону з продажу ОВДП 6 вересня аналітик компанії «Інвестиційний капітал Україна» Тарас Котович.

За його словами, на аукціон було подано тільки дві заявки на покупку облігації з терміном погашення через один рік. Об'єм попиту склав лише 31 млн грн, а ставки знаходилися в діапазоні 11%-11,25%.

«Якщо порівнювати з минулими розміщеннями аналогічних облігацій, то в серпні попит на них був відсутній, а в липні ставки знаходилися в діапазоні від 8,3% до 9,75%. Останнє розміщення річної бескупонної облігації відбулося цього року в червні, коли до бюджету було залучено від їх розміщення 65,05 млн грн за ставкою 7,95%, що на 205 б.п. нижче, ніж мінімальна ставка напередодні», - говорить аналітик.

Причиной низького попиту, на його думку, могло послужити декілька чинників. Насамперед, відсутність інтересу до ОВДП з боку нерезидентів, які в серпні скоротили портфель на 1,98 млрд грн, а з початку вересня - ще на 150 млн грн. Котович вважає, що такий інтерес буде відсутній до тих пір, поки ставка не покриватиме їх валютні ризики: на сьогоднішній день поставлена доходність ринку NDF-контрактів на термін 1 рік знаходиться на рівні не нижче 15%.

Другим, не менш важливим чинником, за словами аналітика, є низький рівень банківської ліквідності: він був істотно стиснутий Національним банком, який не має наміру найближчим часом здійснювати в неї значні вливання. Залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків знаходилися 6 вересня на рівні 14,24 млрд грн, відзначає Котович.

Третім чинником, що вплинув на падіння попиту до мінімальних рівнів, можна вважати низький рівень процентних ставок, від підвищення яких Мінфін відмовляється вже декілька місяців, не дивлячись на те, що вони вже не покривають витрат банків на залучення коштів, говорить він.

В ситуації, що склалася, відсутність попиту є закономірним явищем, і в найближчі два тижні не варто чекати істотних змін на первинному ринку. Наступний аукціон за рахунок більш значущої суми погашення і обслуговування може стимулювати деякий попит, але його рівень у будь-якому випадку залишатиметься незначним, прогнозує аналітик.

На його думку, змінити ситуацію може тільки рішення Мінфіну плавно і поступально підвищувати процентні ставки, щоб залучати кошти в національній валюті. «Проте залишків на рахівницях уряду в сумі 35,6 млрд грн цілком достатньо, щоб здійснити заплановані на цей рік виплати з погашення і обслуговуванню боргу, правда лише за умови продовження кредиту ВТБ до червня 2012 р.», - відзначає експерт.