ua en ru

Причиною відмови від вугілля з ПАР стало небажання "Центренерго" співпрацювати з офшорами, - ЗМІ

Причиною скандалу із закупівлею вугілля з ПАР стала відмова керівництва ПАТ "Центренерго" купувати вугілля через офшорні компанії. Про це пише видання "Наші гроші" в рамках свого розслідування.

За інформацією видання, кіпрська компанія Spolinia enterprises limited була в пулі фірм, які в жовтні 2014 р. запропонували постачати російський вугілля на українські ТЕС. "Центренерго" відмовило компанії, пославшись на те, що африканський антрацит вже замовлено, і, крім усього, посилення енергозалежності від Росії не вигідно Україні. Після цієї відмови генпрокуратура почала перевірку контракту на постачання вугілля з ПАР. В результаті, як відомо, керівник "Центренерго" був звільнений від посади, а голова держпідприємства "Укрінтеренерго", яке відповідає за імпортно-експортні операції у сфері енергетики, Володимир Зіневич, був звільнений і заарештований.

"Коли постачальник африканського палива компанія Steel Mont відмовилася від подальших поставок, в України не залишилося іншого вибору, як купувати російський вугілля і домовлятися з сепаратистами на сході про вивезення вже видобутого вугілля з окупованого Донбасу", - йдеться в розслідуванні.

Автор розслідування також приходить до висновку, що основний ініціатор і вигодонабувач в офшорних схемах поставок енергоресурсів - російський бізнесмен Костянтин Григоришин.

Нагадаємо, 22 грудня в. о. голови "Укрінтеренерго" призначений Валентин Рибачук у зв'язку з госпіталізацією Ігоря Романенка.