ua en ru

Причина краху Як-42 під Ярославлем в минулому році - порушення в роботі екіпажу при зльоті

Екіпаж літака Як-42, який розбився під Ярославлем 7 вересня 2011 р., на момент катастрофи повітряного судна не мав права на виконання самостійних польотів. Причинами авіакатастрофи, на думку слідчих, стали порушення в роботі екіпажу при зльоті з ярославського аеропорту Туношна, а також дії співробітників компанії "Як Сервіс", якій належав лайнер.

Одним з обвинувачених у справі про катастрофу, яка забрала життя 44 людей, проходить колишній заступник гендиректора з організації льотної роботи авіакомпанії "Як Сервіс" Вадим Тимофєєв. За даними слідства, саме він відповідав за кваліфікацію льотного складу, за тренування пілотів та їх перевірку. У його обов'язки входив допуск льотчиків до польотів та їх відсторонення.

Як повідомляє прес-служба Слідчого комітету РФ, екіпаж злощасного Як-42 був допущений Тімофеевим до польотів незаконно і на момент катастрофи не мав права літати. Для допуску до польотів командира судна замглави "Як Сервісу" сфальсифікував документи, а другий пілот до дня аварії ще не закінчив перенавчання на тип судна Як-42.

Крім того, Тимофєєв не контролював проходження пілотами навчання і регулярно відкликав їх для виконання польотів. Саме така ситуація виникла 7 вересня 2011 р. У період з 5 по 17 вересня льотчики Як-42 повинні були відпрацювати розподіл обов'язків між членами екіпажу. За таких обставин замдиректора "Як Сервісу" не мав права довіряти пілотам перевезення пасажирів.

У рамках справи про катастрофу під Ярославлем Тимофєєву пред'явлено звинувачення за ч.3 ст.263 Кримінального кодексу РФ (порушення правил безпеки руху і експлуатації повітряного транспорту, що призвело з необережності смерть двох і більше осіб). Найближчим часом правова оцінка буде дана діям членів екіпажу літака, що розбився.

Нагадаємо, 7 вересня 2011 р. при зльоті з Ярославського аеропорту Туношна розбився літак Як-42, який перевозив основний склад хокейного клубу "Локомотив". На борту літака перебували 45 осіб - 37 пасажирів і вісім членів екіпажу. Майже всі вони загинули: вижив лише бортінженер Олександр Сизов. У п'ятницю, на річницю трагедії, жителі Ярославля вшанують пам'ять людей, чиї життя забрала авіакатастрофа.

Читайте також: У катастрофі Як-42 під Ярославлем загинули троє громадян України