ua en ru

Причетну до схем в Міноборони компанію захищали юристи, пов'язані з Грановським, - розслідування

Причетну до схем в Міноборони компанію захищали юристи, пов'язані з Грановським, - розслідування Фото: Олександр Грановський (РБК-Україна)

Мова йде про юрфірми EQUITY і FCLEX

Юридичний супровід компанії "Трейд Коммодіті", яка є фігурантом у справі про розкрадання в Міністерстві оборони України, у 2016 році здійснювали дві юридичні фірми, чиї партнери брали участь в господарських спорах в інтересах бізнес-структур, пов’язаних з народним депутатом від "Блоку Петра Порошенка" Олександром Грановським. Про це говориться в розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

У серпні 2016 року на сайті юридичної компанії EQUITY була опублікована новина про те, що юристи фірми у липні "успішно захистили інтереси ТОВ "Трейд Коммодіті" у Вищому господарському суді України у резонансному спорі, що виник навколо конкурсних торгів на поставку паливно-мастильних матеріалів для ПАТ "Укрзалізниця", на суму близько 162 млн гривень".

Мова йшла про тендер, який виграла "Трейд Коммодіті", однак його виконання було заборонене судом через оскарження результатів торгів іншим учасником. Юристи EQUITY домоглися в суді визнання незаконності відповідної ухвали і розблокували закупівлю на користь "Трейд Коммодіті". Над справою працював, зокрема, Олег Маліневський.

На сайті юридичної компанії FCLEX (наразі при переході за посиланням на її сайт користувачів переправляють на портал EQUITY) Маліневський відстоював інтереси бізнесмена Андрія Адамовського у спорах навколо ТРЦ SkyMall.

Грановський до 2014 року був головою наглядової ради Assofit Holdings Limited - проектної компанії столичного ТРЦ SkyMall, говориться в розслідуванні. Він представляв за довіреністю інтереси Stockman Interhold SA, співвласника Assofit.

Юристи FCLEX відстоювали в судах інтереси компаній Stockman Interhold SA та "Призма-Бета" (володіла приміщеннями ТРЦ, її виконавчим директором працювала Ольга Ткаченко, екс-помічник Грановського в парламенті).

Сам народний депутат минулого року запевняв, що не веде справ з Маліневським з 2014 року, однак у липні 2016 року журналісти програми розслідувань "Схеми" зафіксували їхню зустріч у Києві.

Формально одноосібним власником і керівником "Трейд Коммодіті" є Вадим Майков. Він заявив, що не знайомий з Адамовським.

При цьому в березні 2017 року Адамовський визнав причетність до "Трейд Коммодіті". Тоді в коментарі програмі "Наші гроші" він зазначив, що у фірмі обертаються його гроші, однак наголосив, що не є власником компанії. Згідно з даними майнового реєстру на початку 2016 року "Трейд Коммодіті" позичила в близького до Адамовського банку "Південний" 7,5 млн доларів та 81 млн гривень.

Грановський зв’язки з компанією заперечує. При цьому, зазначають "Наші гроші", народний депутат також закредитований у "Південному". Журналісти розповідають, що банк фігурував у конфлікті інвесторів довкола ТРЦ SkyMall, участь у якому брали Адамовський і Грановський.

"Саме на цей банк в ході конфлікту інвесторів - Андрія Адамовського та Хіллара Теддера - вивели частину майнового комплексу Sky Mall. Олександр Грановський очолював головну фірму проекту (Assofit Holdings) з березня 2010 по листопад 2014, тобто від заходу в проект Адамовського і впродовж всієї історії з відчуженням Sky Mall у банк "Південний", - говориться в розслідуванні.

Нагадаємо, 16 жовтня бізнесмен Адамовський заперечив зв'язок Грановського від фракції "Блок Петра Порошенка" з компанією "Трейд Коммодіті", яка фігурує в справі про корупцію в Міністерстві оборони України.

Перед цим, 11 жовтня, у НАБУ заявили, що викрили в Міністерстві оборони Україну корупційну схему розтрати 149 млн гривень.