ua en ru

При об'єднанні "Нафтогазу" і "Газпрому" необхідно дотримуватися принципу паритетності, - експерти.

При об'єднанні НАК "Нафтогазу України" і "Газпрому" необхідно дотримуватися принципу паритетності. Таку думку висловив РБК-Україна колишній прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський.
"З економічної точки зору інтеграція може бути вигідна обом сторонам, але вона повинна відбуватися за принципом паритетності, - сказав В.Землянський. - "Нафтогаз" знижує витрати на закачування газу для забезпечення транзиту в осінньо-зимовий період, отримує доступ до родовищ Сибіру, більш низькі ціни на газ всередині країни, гарантовані обсяги транзиту. Стане можливим і реекспорт газу".
Опозиційний міністр енергетики, член парламентського комітету з ПЕК Олександр Гудима зазначив в коментарі РБК-Україна, що об'єднання компаній України і РФ у нафтогазовій сфері, в ядерній енергетиці, авіабудуванні - це питання двох-трьох законопроектів. "Вноситься проект закону і приймається без обговорення. За один день під яйця і димові шашки", - сказав депутат.
В той же час, на його думку, на відміну від Чорноморського флоту Росії в Криму, питання економічної інтеграції безпосередньо стосуються бізнесменів з оточення Президента Віктора Януковича. "Буде внутрішній опір фінансово-промислових еліт: питання спільної генерації та експорту електроенергії зачіпають інтереси Ріната Ахметова (власник групи СКМ), об'єднання" Нафтогазу "з" Газпромом "і внутрішнього ринку газу - Сергія Льовочкіна (голова Адміністрації Президента), Дмитра Фірташа (власник групи Group DF) і Юрія Бойко (міністр палива та енергетики), а видобутку, транспортування й переробки нафти - Ігоря Коломойського (співвласник групи "Приват") ", - прогнозує О.Гудима.