ua en ru

При видачі іпотечних кредитів під 3% платоспроможність позичальника буде визначатися з урахуванням доходів поручителів

Кабінет міністрів України вніс до порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, зміни, згідно з якими платоспроможність позичальника буде визначатися з урахуванням доходів поручителів. Про це йдеться в постанові уряду №772 від 13 серпня 2012 р.

У той же час з обов'язкового переліку поручителів виключено тих, хто проживає з позичальником.
Згідно документу, придбання житла буде можливе в об'єктах, які введені в експлуатацію після 2007 р., а не після 2009 р. як зазначалося раніше.

Згідно постанові, до громадян, які потребують поліпшення житлових умов, Кабмін також зарахував позичальників, які перебувають на квартирному обліку, а також громадян, які забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. м на одного члена сім'ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім'ї, виданою за місцем проживання.

Якщо позичальник є замовником будівництва індивідуального житлового будинку, то він має подати також копії документа, що посвідчує право на земельну ділянку, та відповідної проектно-кошторисної документації.
Як зазначається в постанові, розмір процентної ставки, яка не перевищує 16% річних, не повинен перевищувати цього рівня не тільки на момент видачі кредиту, а загалом. Крім того, під час встановлення розрахункової вартості житла та підтвердження необхідності поліпшення житлових умовнеобхідна наявність реєстрації за місцем проживання.

Крім того, уряд скасував пункт про наявне допустиме перевищення на 25% нормативної площі та нормативної вартості житла.

Затверджувати форми документів, які подаються замовниками (управителями) на розгляд міжвідомчої комісії буде Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що в рамках програми "Доступне житло" уряд повинен надавати 100 тис. квартир на рік під 3% річних.