ua en ru

При переході на цифрове мовлення в Україні повинен дотримуватися принцип прозорості та плюралізму, - Тейшейра

Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра вважає, що в процесі переходу на цифрове мовлення в Україні повинен дотримуватися принцип прозорості та плюралізму. Про це він заявив, виступаючи на конференції, присвяченій питанню створення цифрового мовлення в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.
"У Європі в процесі переходу на цифрове мовлення в першу чергу звертається увага на задоволення громадського інтересу. Запровадження цифрового мовлення, ідея його полягає в тому, щоб до цього процесу були причетні всі громадяни, а не якісь конкретні групи інтересів або впливові особи. Значить, інтереси громадян стоять на першому місці", - відзначив посол.
Він підкреслив, що в країнах ЄС непрозорі комерційні компанії, маловідомі громадянам, навряд чи можуть брати участь у процесі переходу на цифрове мовлення.
"Суспільство має право знати, хто керує різними телевізійними компаніями. Питання прозорості дуже важливе відносно органів регулювання, які видають різні дозволи і ліцензії", - упевнений Тейшейра.
Також у цьому питанні, за його словами, не можна допускати виникнення конфліктів інтересів, і необхідно зробити все для того, щоб тендери на ліцензії проводилися відкрито, щоб уникнути будь-яких звинувачень в існуванні конфлікту інтересів між тими, хто створює основи нового ринку телебачення.
"Одне з головних вимог європейського ринку - це плюралізм... мовлення, будь то маленькі компанії або приватні, але компанії, які висловлюють різні точки зору. Це питання також важливе і на регіональному рівні", - відзначив посол.
Нагадаємо, раніше голова Нацради Володимир Манжосов заявив, що Україна повністю перейде з аналогового на цифровий формат телемовлення в 2015 р.