ua en ru

Президія Луганської облради підтримала проведення референдуму про статус області

Президія Луганської обласної ради підтримала проведення референдуму про статус області.

Президія Луганської обласної ради підтримала проведення референдуму про статус області. Про це йдеться в заяві президії облради, поширеній сьогодні її прес-службою.

"Ми підтримуємо ініціативу мешканців Луганщини про проведення референдуму про статус Луганської області у відповідності з вимогами, прийнятими на зборах територіальних громад нашої області", - йдеться в заяві.

Вони вимагають "негайно припинити всі каральні операції, відвести військові частини в місця їх постійної дислокації і роззброїти всі воєнізовані угруповання".

Крім того, члени президії вимагають повернутися до домовленостей, 21 лютого, а також негайно прийняти закон про амністію для всіх учасників акцій протесту на Південному Сході України.

У заяві також міститься вимога "роззброїти всі незаконно збройні право-радикальні формування, в першу чергу "Правий сектор"..., почати процес конституційної реформи".

Крім того, президія Луганського облради вимагає законодавчо забезпечити статус російської мови як другої державної та "забезпечити розширення повноважень місцевого самоврядування рівно настільки, щоб регіони перестали залежати від Києва, а їх мешканці отримали можливість самим обирати глав місцевих органів виконавчої влади і самим вирішувати, на що витрачати зароблені на території гроші".

Крім того, у своїй заяві члени президії закликають "забезпечити об'єктивне розслідування масового вбивства жителів Одеси і вбивств військовими мирних жителів в Донецькій області".

"Тільки після того, як будуть вжиті всі перераховані рішення, ситуація в країні стабілізується і люди будуть твердо переконані: в рідній країні їм нічого не загрожує, можна буде починати підготовку до виборів Президента. В сьогоднішніх умовах їх проведення безглуздо і безвідповідально", - йдеться в заяві.

Зазначимо, що члени президії також звернулися до керівництва ЄС, США і Росії з проханням зажадати від Києва негайного проведення переговорів між урядом, представниками південно-сходу, включаючи повстанців, і продовжити міжнародні переговори по Україні.

"Їх підсумком повинні стати рішення, обов'язкові для виконання усіма сторонами. Інакше вогонь громадянської війни не погасити. І немає гарантій, що його іскри не розлетяться за межі України", - резюмують члени президії.

Раніше Луганська облрада просила центральну українську владу скасувати проведення антитерористичної операції. Тоді ж було висунуто вимогу про законодавче закріплення статусу російської мови в Україні як другої державної.