ua en ru

Президенти Австрії та Чехії відмовилися відвідувати Ялтинський саміт країн Центральної Європи

Президент Австрії Гайнц Фішер та Чехії Вацлав Клаус відмовилися відвідувати Ялтинський саміт країн Центральної Європи. Про це пише Deutsche Welle.

Раніше від відвідування саміту відмовився Президент Німеччини Йоахім Гаук.

В Адміністрації українського Президента Deutsche Welle не надали інформації про те, які саме державні лідери прийняли запрошення Віктора Януковича.

Тим часом стало відомо про відмову, щонайменше, ще двох президентів. У відомстві Президента Австрії повідомили, що Гайнц Фішер також не братиме участь у ялтинському саміті. "Президент не прийняв запрошення на цей саміт з причин щільного робочого графіка і повідомив про це українську сторону ще три тижні тому",- повідомила речниця Фішера.

Крім того, на саміт, імовірно, не приїде Президент Чехії. Такою інформацією з українськими журналістами поділився глава представництва ЄС в Україні Жозе Тейшейра.


Саміти глав держав країн Центральної Європи збирають щороку у травні лідерів країн регіону. Цей форум, хоч і не має формального характеру, є важливою міжнародною подією - торік у саміті у Варшаві взяли участь 20 президентів, у тому числі почесний гість форуму - президент США Барак Обама. Щоправда, не обійшлося і без демаршів - лідери декількох країн, у тому числі Сербії і Румунії, відмовилися приїхати, протестуючи проти запрошення на зустріч президента Косова, державність якого ці країни не визнають.