ua en ru

Президенту Казахстану Н.Назарбаєву мають присвоїти статус "лідера нації".

Нижня палата парламенту Казахстану одноголосно схвалила законопроект, який має надати Президентові країни Нурсултанові Назарбаєву статус "лідера нації", повідомляє радіо "Свобода".

Цей і ще низку законопроектів у зв'язку з запровадженням такого статусу, серед іншого, також мають розширити імунітет Н.Назарбаєва від судового переслідування і поширити його й на членів його родини та на їхнє майно.
Н.Назарбаєв став Президентом Казахстану ще перед розпадом Радянського Союзу, в 1990 р., а до того два роки керував Казахською РСР як перший секретар ЦК Комуністичної партії Казахстану. Відтоді він незмінно очолює державу, кілька разів переобравшись і одного разу продовживши свої повноваження без виборів через референдум.
Нинішній термін президентських повноважень Н.Назарбаєва спливає 2012 року. Але 2007 р. парламент вирішив, що Н.Назарбаєв як перший Президент не обмежений у кількості термінів і може обиратися на посаду стільки разів, скільки сам захоче. Критики звинувачують Н.Назарбаєва в спробі стати довічним Президентом.
Схвалені нижньою палатою парламенту законопроекти потребують затвердження у верхній палаті, але це вважають за формальність.