ua en ru

Президентські вибори в Малі призначено на 7 липня

Президентські вибори в Малі відбудуться 7 липня 2013 р., повідомив міністр регіонального управління країни Мусса Сінко Кулібалі. Відповідно до законодавства країни, для перемоги на виборах кандидатові необхідно буде набрати більше 50% голосів. Якщо цього не відбудеться, другий тур голосування відбудеться 21 липня 2013 р. У цей же день відбудуться вибори до парламенту країни, передає Reuters.

Нагадаємо, в даний момент чинним главою держави є Діонкунда Траоре.

У березні 2012 р. в малійській столиці Бамако стався безкровний військовий переворот. Утвореним політичним вакуумом скористалися, з одного боку, туареги, які оголосили про створення незалежної держави на півночі Малі, а з іншого боку - радикальні угруповання, близькі до організації "Аль-Кайєда в ісламському Магрибі", що прагнуть до створення шаріатської держави в регіоні.

11 січня 2013 р. Франція почала військову операцію в Малі під кодовою назвою "Сервал", цілями якої були оголошені звільнення країни від терористів і відновлення територіальної цілісності колишньої французької колонії. Удари французької авіації і спільні з малійською армією наземні військові дії дозволили в короткі терміни вибити бойовиків з основних міст на півночі Малі - Гао, Тімбукту і Кидал. Однак ісламісти не збираються здаватися: так, 10 лютого вони здійснили несподіваний напад на Гао, а також почали задіювати терористів-смертників.

Читайте також: ЄС розблокує 250 млн євро з фондів допомоги Малі