ua en ru

Президент Сірії: Пеговори Ізраїлю з Палестиною спрямовані на зміцнення позицій Б.Обами в США

Прямі переговори Ізраїлю з Палестиною спрямовані виключно на зміцнення позицій президента США Барака Обами усередині своєї країни. Таку заяву зробив президент Сірії Башар Асад, знаходячись з візитом в Тегерані, передає РБК з посиланням на Associated Press. "Ніяких зрушень в процесі врегулювання близькосхідного конфлікту не спостерігається, Б.Обама розраховує отримати з нього політичну вигоду особисто для себе", - сказав він.

В той же час президент Ірану Махмуд Ахмадінежад похвалив свого сірійського колегу, заявивши, що високо цінує роль Б.Асада в "опорі" Ізраїлю.

Сірія є одним з самих непримиренних критиків Ізраїлю і підтримує різні войовничі угрупування, що здійснюють напади на цю країну. Головною причиною називається окупація Ізраїлем у війні 1967 р. Голанських висот, що належали Сірії. Мирні переговори між двома країнами зайшли в безвихідь в січні 2000 р.

Минулого тижня Б.Обама виразив надію, що мораторій на будівництво єврейських поселень в Східному Єрусалимі буде продовжений. "Заборона на створення житла для ізраїльтян на сході Єрусалиму поліпшила атмосферу для відновлення переговорів між Тель-Авівом і Рамаллою. Ми упевнені, що він має бути продовжений", - відзначив він.