ua en ru

Президент Сербії заявив, що прагне компромісу з Косово

Президент Сербії заявив, що прагне компромісу з Косово Ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

Президенти країн мали обговорити план обміну територіями під час спільної зустрічі

Сьогодні, 9 вересня, президент Сербії Александр Вучич заявив, що він як і раніше прагне досягнути компромісу із владою Косова. Про це повідомляє Reuters.

Президент Сербії Вучич та глава Косово Хашим Тачі повинні були в п'ятницю, 7 вересня, вперше обговорити план обміну територіями, але раптово відмінили зустріч.

Зазначається, що тисячі сербів, які живуть в Косово, сьогодні, 9 вересня, зібралися в контрольованій сербами північній частині розділеного міста Мітровіца, щоб почути промову Вучича.

"Ми хочемо бути частиною Європейського Союзу, косовські албанці прагнуть безвізового режиму з ЄС, треба зрозуміти, що нам потрібно жити разом, нам потрібно жити поруч один з одним", - сказав Вучич натовпу сербів.

Крім того, Вучич додав, що в майбутньому сербам доведеться досягти компромісу з албанцями, але ціною деяких жертв.

Зазначається, що у 2013 році Сербія і Косово взяли на себе зобов'язання в рамках організованого Брюсселем діалогу досягнути згоди щодо усіх невирішених питань, що в кінцевому результаті включатиме взаємне визнання.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Європейський союз сподівається, що Косово і Сербія укладуть угоду щодо обміну територіями до травня 2019 року. Зазначимо, в травні наступного року завершиться мандат нинішнього Європарламенту і Єврокомісії, та пройдуть чергові загальноєвропейські вибори.