ua en ru

Президент Сербії заявив про готовність вперше провести переговори з косовськими албанцями

Президент Сербії заявив про готовність вперше провести переговори з косовськими албанцями Фото: президент Сербії Томіслав Ніколіч

Зустріч має відбутися в Брюсселі 24 січня

Президент Сербії Томіслав Ніколіч зустрінеться в Брюсселі 24 січня з делегацією від Косово. Про це повідомив прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич, повідомляють "РИА Новости".

"Сербія буде представлена на найвищому рівні, на переговори поїде президент Томіслав Ніколіч і я як голова уряду. Припускаємо, що албанці зі свого боку також представлять своє найвище керівництво", - заявив Вучич.

Наголошується, що таким чином, сторони зможуть домовитися про те, щоб в Косово більше не виникала загроза застосування сили і зброї, щоб "більше не було погроз і провокацій.

Варто додати, що це буде перша зустріч президента Сербії з керівництвом Косово.

Раніше про необхідність переговорів між Белградом і Пріштіною на високому рівні заявила верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Федеріка Могерини.

Нагадаємо, раніше Сербія погрожувала застосувати війська для захисту своїх громадян в Косово.

Напередодні Сербія після 18-річної перерви збиралася відновити залізничне сполучення з північчю Косово, що і послужило причиною нового загострення між двома країнами. Вранці 14 січня з центрального вокзалу Белграда відправився придбаний в Росії і пофарбований у кольори сербського прапора поїзд, вагони якого зовні були розписані гаслом "Косово - це Сербія" на різних мовах. Всередині вагони прикрасили зображеннями ікон з косовських сербських православних монастирів.

Поїзд повинен був доїхати до міста Косовська Митровиця на півночі Косова, населеному переважно сербами, проте після різкої реакції косоварів сербський прем'єр-міністр Александар Вучич розпорядився зупинити його перед кордоном. Поїзд на кордоні зупинили албанські поліцейські за наказом президента Косово Хашима Тачі. Обидві сторони мотивували свої рішення спробою запобігти зіткнення. Приштина закликала втрутитися і Європейський Союз. Уповноважена косовського уряду щодо переговорів з Сербією Едіта Тахір заявила, що відновлення залізничного сполучення доводить, що Сербія має намір дестабілізувати Косово.