ua en ru

Президент доручив до 1 вересня визначити кількість необхідного медобладнання для сіл, - Акімова

Президент України Віктор Янукович доручив до 1 вересня визначити кількість необхідного медичного обладнання для сіл України. Про це під час брифінгу сказала перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Доручення Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення громадян, які проживають у сільській місцевості, якісною та доступною медичною допомогою, є однією зі складових побудови в Україні нової системи з надання медичних послуг, що передбачає максимальну наближеність до пацієнта", - зазначила Акімова.

За її словами, поліпшити ситуацію з наданням медичної допомоги в сільській місцевості та в населених пунктах, віддалених від установ охорони здоров'я, можуть спеціально обладнані медичні автобуси.

"Зараз в Україні налічується 110 спеціалізованих медичних автобусів, що працюють у різних областях, але їх кількість і стан не відповідають тим завданням, які ставляться на сьогодні", - підкреслила Акімова.

За її словами, існує кілька типів медичних автобусів: ті, які займаються флюорографією і мамографією, а також лабораторно-діагностичні та стоматологічні. "Для того, щоб зрозуміти, яка кількість такого обладнання необхідна країні, необхідно провести відповідні розрахунки. Тому до 1 вересня глава держави дав завдання Міністерству охорони здоров'я визначити потребу в такому обладнанні для того, щоб покрити необхідною профілактичною допомогою всю сільську місцевість, де проживає 31% всього населення країни", - підсумувала Акімова.

Нагадаємо, наприкінці червня прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству охорони здоров'я проаналізувати хід реалізації пілотних проектів реформування медичної галузі.