ua en ru

Президент Польщі підписав закон про збільшення оборонного бюджету

Президент Польщі підписав закон про збільшення оборонного бюджету Фото: Броніслав Коморовський

З 2016 року витрати на оборону будуть збільшені до рівня не менше 2% ВВП

Президент Польщі Броніслав Коморовський підписав закон про збільшення оборонного бюджету країни. Про це повідомляє "Польське радіо".

Як повідомляється, новелізація закону про перебудову і технічну модернізацію та фінансування збройних сил передбачає виділення на оборону держави, щонайменше, 2% ВВП, починаючи з 2016 року. В даний час - це 1,95% польського ВВП.

Торішній оборонний бюджет становив близько 32 млрд злотих. Міністерство оборони Польщі підраховує, що після зміни закону, оборонні витрати зростуть майже на 1 млрд злотих щорічно.

"Збільшення фінансування польської армії - це відповідь на дії Росії", - заявив польський президент Броніслав Коморовський після підписання закону.

Він підкреслив, що зростання витрат на оборону є "перемогою здорового глузду". Глава польської держави додав, що це найкращий, але не до кінця адекватну відповідь на зростаючі витрати на збройні сили в Росії.

Коморовський висловив задоволення підтримкою цього закону більшістю політичних партій і в той же час додав, що Польща є прикладом для багатьох європейських держав у питанні фінансування оборонної сфери.

Він також висловив надію, що його наступник Анджей Дуда буде піклуватися про те, щоб рівень системи оборони не тільки не зменшувався, але і зростав відповідно з розвитком ситуації на сході НАТО.

Нагадаємо, напередодні Коморовський затвердив стратегічну директиву по обороні Польщі.