ua en ru

Президент не повинен представляти жодної гілки влади, - Яценюк

Президент України, згідно з проектом нової Конституції, не повинен представляти жодної гілки влади

Президент України, згідно з проектом нової Конституції, не повинен представляти жодної гілки влади. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи з трибуни Верховної Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується повноважень інституту Президента, то я наголошую, що Президент не представляє жодної гілки влади. Глава української держави є окремим інститутом, який повинен разом з трьома гілками влади збалансувати державну владу і не давати можливості нікому її монополізувати. При цьому він сам не повинен мати жодного шансу на монополію влади в країні", - сказав Яценюк.

За його словами, Президент буде позбавлений повноважень щодо призначення голів облдержадміністрацій і райдержадміністрацій у зв'язку з їх ліквідацією.

Прем'єр додав, що залишиться за Президентом право оскаржувати акти виконавчої влади у Конституційному суді без зупинення дії таких актів.

Крім того, на думку Яценюка, Президент повинен вносити кандидатури міністра оборони і міністра закордонних справ спільно з прем'єр-міністром після консультацій з парламентською коаліцією.

"Президент разом зі складом уряду буде вносити кандидатури міністра оборони і міністра закордонних справ, а саме через механізм, коли прем'єр-міністр на підставі відповідних консультації з коаліцією вносить це подання в парламент, за погодженням з Президентом України",- сказав Яценюк.