ua en ru

Президент може ввести НС без рішення Ради лише на 48 годин, - експерт

Президент може ввести НС без рішення Ради лише на 48 годин. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив політолог Кость Бондаренко.

Президент може ввести НС без рішення Ради лише на 48 годин. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив політолог Кость Бондаренко.

"Наше законодавство чітко регламентує процедуру введення надзвичайного стану. Президент може указом ввести НС без голосування ВРУ за це рішення лише на 48 годин. Потім протягом 48 годин Верховна Рада може підтримати чи ні це рішення про введення НС. За законом, РНБО, чи Кабінет міністрів може звернутися до Президента з обгрунтуванням необхідності введення НС, а Президент підписує указ", - заявив він.

Бондаренко пояснив, що процедура введення НС передбачає голосування парламенту максимум через 48 годин після підписання такого указу Президентом. Парламент може схвалити голосуванням такий указ Президента, а може не підтримати його. Тоді НС скасовується.

"Факт проведення позачергової сесії завтра є підтвердженням того, що у Президента немає необхідності вводити НС, в також впевненості, що в парламенті це рішення підтримають. Якщо б така впевненість була б, то він ввів би НС в неділю, щоб у вівторок через 48 годин Верховна Рада його схвалила", - зазначив Бондаренко.