ua en ru

Президент М.С.Л. розповів, хто може бути зацікавлений у нових ліцензійних умовах

Президент М.С.Л. розповів, хто може бути зацікавлений у нових ліцензійних умовах Фото: Георгій Ложенко (zn.ua)

За словами Георгія Ложенка, сьогодні спостерігається чергова спроба переділу лотерейного ринку

Сьогодні можна спостерігати чергову спробу різних груп взяти під контроль лотерейний ринок з допомогою нових ліцензійних умов. Про це заявив президент компанії-оператора державних лотерей М.С.Л. Георгій Ложенко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Зокрема, за його словами, в 2014 році, коли до влади прийшли нові політичні сили, лотерейні компанії плекали надію, що буде розблоковано питання надання їм ліцензій, чому всіляко заважала попередня влада. Однак цього не сталося.

"Замість цього зіткнулися з тим, що нова влада захотіла переділити ринок. Точніше прибрати нас з ринку і передати права на лотерею державному Ощадбанку... В надрах нового Кабміну був підготовлений, я думаю, при схваленні прем'єр-міністра, проект закону, яким намагалися провести в кінці 2014 р. монополію на лотерейний ринок на користь Ощадбанку плюс легалізувати весь гральний бізнес: казино, ігрові автомати, бетинг... Задум був досить простий. 1. Ввести непосильний податок і "покласти" діючих на ринку операторів. Вивести лотерею під егідою Ощадбанку. 3. Змінити податкове законодавство, щоб вже свої могли комфортно займатися лотерейним бізнесом на зачищеному ринку", - розповів Ложенко, заявляючи про першу спробу переділу, яка, за його словами, не спрацювала через позицію депутатів українського парламенту.

Друга спроба переділу, за словами президента М.С.Л., була зроблена під час міністра фінансів Наталії Яресько.

"Їй треба було здати ринок одному іноземному учаснику. Ідея з Ощадбанком не спрацювала, тому з'явився потужний іноземний інвестор і юридична структура, яка під нього почала виписувати закон. Пішли абсолютно фантастичні обіцянки надходжень до бюджету. Фактично мала місце друга спроба переділу ринку. А щоб ми не заважали, нас завели в санкції. Більше не було за що зачепитися, тому і висмоктали з пальця фіктивну ідею причетності до нас російського бізнесу, до загрози", - пояснив Ложенко.

Потім, пояснює Ложенко, була зроблена ще одна спроба поділити ринок, тепер уже в інтересах однієї з діючих в Україні компаній.

"Єдина компанія, яка не потрапила під санкції, - наш конкурент (УНЛ, - ред). Ця компанія дуже швидко змінила власників, позбулася західних партнерів. Спочатку її господарем став нікому не відомий громадянин Піндич, потім — тренер з велоспорту, а зараз я вже й не знаю хто. У будь-якому випадку це людина мало кому відома... Нічого нового не скажу, наприклад, нагадавши, що з компанією "Українська національна лотерея" пов'язують деяких депутатів. Це в першу чергу Олександр Третьяков. В Інтернеті достатньо цієї інформації. Не думаю, що буває дим без вогню. І порівнюючи, наприклад, вплив на ринок народного депутата і тренера з велоспорту (який був власником УНЛ), розумію, що щось не стикується", - пояснив Ложенко.

"Так, у 2016 р. з'явився задум виписати закон під новий розклад на ринку, тобто під УНЛ. Але він теж не пройшов. І не пройде жоден закон, бо народних депутатів не можна обдурити. Поки будь-якому громадянину не буде зрозумілий принцип, за яким рухаються гроші в цій сфері, поки люди не зрозуміють, кому вони програють, скільки програють, яка ймовірність виграшу (як це є у цивілізованому світі), до тих пір змін законів не буде", - додав він.

Сьогодні, за словами президента М.С.Л., спостерігається чергова спроба переділу лотерейного ринку.

"Що роблять наші конкуренти? Оскільки не можна провести новий закон, вони витягують на світ Божий закон, який раніше був поганий всім чиновникам, які не могли з ним працювати, так як, на їхню думку, "він мав купу недоліків і не давав державі можливості керувати". (Насправді ж закон про лотереї не давав їм збирати данину, і з керуванням це ніяк не пов'язано.) В результаті реалізується ідея прийняття ліцензійних умов, як того вимагає закон, прийнятий ще в 2012 р. тобто на підставі закону про лотереї, про який стільки років витирали ноги, які мають намір прийняти ліцензійні умови, але монопольні", - пояснив Ложенко.