ua en ru

Президент Литви назвала Росію "загрозою" для Європи

Президент Литви назвала Росію "загрозою" для Європи Фото: Даля Грібаускайте вкотре попередила про загрозу з боку РФ

Грібаускайте наголосила на необхідності присутності на постійній основі військ США у Балтиці

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що політика, яку проводить російський уряд, становить загрозу для Балтійського регіону і для всієї Європи в цілому. Про це вона заявила в інтерв'ю виданню Foreign Policy.

"Росія є загрозою не тільки для Литви, але і для всього регіону і всієї Європи. Ми бачимо, як Росія поводиться в Калінінграді, в російському анклаві біля наших кордонів. Там вони розгорнули ракетні комплекси, які можуть нести ядерний заряд, вони можуть досягти європейських столиць", - зазначила Грібаускайте.

Вона наголосила на необхідності присутності на постійній основі американських військ у Балтійському регіоні, а також розміщення комплексів протиповітряної оборони. Глава Литви зауважила, що нині американські військові перебувають у Німеччині і в Західній Європі. Водночас, на її думку, "найбільша загроза" концентрується в країнах Східної Європи.

Крім того, литовський лідер заявила про свою довіру американській владі незалежно від того, яка адміністрація перебуває в Білому домі.

"США не повинні залишати міжнародну арену. Якщо США замкнуться в межах свого континенту, то з'явиться занадто великий простір, який могла б зайняти Росія", - вважає Грібаускайте.

На питання журналіста про ефект санкцій, які європейські країни і США ввели проти Москви, вона відповіла, що не вбачає підстав для скасування цих обмежень, оскільки вони є відповіддю світової спільноти на анексію українського Криму.

Нагадаємо, раніше президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що Росія демонструє підготовку до війни із Заходом.