ua en ru

Президент Казахстану вилетів до міста Жанаозен

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вилетів до міста Жанаозен, де в ході недавніх заворушень загинули, щонайменше, 15 людей, повідомляє BBC.

Сьогодні раніше, йдеться в повідомленні, Назарбаєв прибув в сусіднє місто Актау - адміністративний центр Мангістауської області. Там він представив нового главу регіону: ним став Бауржан Мухамеджанов.

Нагадаємо, що безлади в Жанаозене виникли під час мирного мітингу нафтовиків: місто є епіцентром страйку працівників галузі, що триває вже півроку. Робітники зібралися в день 20-річчя незалежності Казахстану, щоб вимагати відновлення переговорів і висунути вимогу про звільнення своїх лідерів, які були арештовані і засуджені. Мітингувальники також вимагали підвищення зарплати шляхом введення коефіцієнтів за шкідливі умови праці. Разом з робітниками на вулицю вийшли і місцеві жителі. Всього в акції взяли участь більше 5 тис. осіб. Проте мирна демонстрація переросла в бої з поліцейськими і масовими погромами. Події в Жанаозене викликали хвилю мітингів і диверсій у ряді інших міст Казахстану.
Зіткнення протестуючих з поліцією в казахстанському місті Жанаозене забрали життя щонайменше 14 людей, повідомили в Генпрокуратурі Казахстану. Ще одна людина померла під час заворушень у селищі Шептій. В результаті заворушень постраждали 86 осіб.