ua en ru

Президент Казахстану продовжив до 31 січня дію надзвичайного стану в Жанаозені

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ, який подовжує дію надзвичайного стану в місті Жанаозен на заході країни, де 16 грудня 2011 р. почалися зіткнення між звільненими нафтовиками і поліцією. Про це повідомили в прес-службі глави Казахстану.
"Постановляю продовжити дію надзвичайного стану в межах міста Жанаозен Мангістауської області, введеного указом Президента Республіки Казахстан від 17 грудня 2011 р. №197 "Про введення надзвичайного стану в місті Жанаозен Мангістауської області", до 7 годин 00 хвилин 31 січня 2012 р.", - йдеться, зокрема, в документі.
Нагадаємо, до сьогоднішнього дня в Жанаозені діяла комендантська година, було обмежено рух, заборонені мітинги, обмежена фото- і відеозйомка та використання копіювально-розмножувальної техніки.
Безладам, які почалися 16 грудня 2011 р., передував кількамісячний страйк працівників нафтової компанії, незадоволених рівнем своєї заробітної плати. Судом цей страйк було визнано незаконним, його учасники звільнені. Страйкуючі нафтовики спалили будівлі адміністрації міста і нафтової компанії, а також поліцейський автобус. Влада стверджує, що учасники заворушень грубо порушили громадський порядок, напали на поліцейських, перевернули новорічну ялинку, зруйнували юрти. "У відповідь на вимоги правоохоронних органів припинити протиправні дії хулігани вчинили напад на співробітників правоохоронних органів з метою захоплення зброї. При цьому ними застосовувалася вогнепальна та холодна зброя", - повідомляв генеральний прокурор республіки Асхат Даулбаєв.
За версією, яка отримала широке поширення в соціальних мережах, безлади спровокували місцеві правоохоронні органи, в'їхавши в натовп демонстрантів, які зібралися на мирний мітинг. В результаті до його розгону були залучені внутрішні війська, які й відкрили стрілянину по присутнім. За останніми даними, під час заворушень загинули 15 осіб і десятки отримали поранення. За участь в масових заворушеннях були арештовані 16 осіб. При цьому Генпрокуратура Казахстану розповсюдила повідомлення, що "повідомлення про перестрілку і жертви" в Жанаозені, які "з'явилися в соціальних мережах не відповідають дійсності".