ua en ru

Президент Казахстану не продовжуватиме надзвичайний режим в Жанаозені

Режим надзвичайної ситуації в місті Жанаозені Мангістауської області Казахстану буде скасований, заявив сьогодні Президент республіки Нурсултан Назарбаєв, виступаючи зі щорічним посланням до народу Казахстану, повідомляє прес-служба Президента. "Я ухвалив рішення не продовжувати надзвичайний режим в Жанаозені", - заявив Назарбаєв на спільному засіданні палат парламенту в Астані.

Назарбаєв вважає, що необхідно вивчати уроки трагічних подій в Жанаозені, і у зв'язку з цим доручив уряду розробити програму розвитку малих міст республіки. У цій програмі, підкреслив Президент, повинні враховуватися конкретні напрями економічного розвитку населеного пункту, соціальні аспекти. "Також треба не випускати з уваги заходи з підтримки малого і середнього бізнесу, розвивати місцеве самоврядування", - сказав Назарбаєв.

Нагадаємо, 16-17 грудня 2011 р. в Жанаозені і селищі Шетпе Мангістауської області сталися масові заворушення, в яких загинули 17 осіб і понад 100 отримали поранення. У зв'язку з цим порушено кримінальні справи відносно ряду керівників компанії "Казмунайгаз" і її "дочки" "Озенмунайгаз", глав місцевих органів влади, представників поліції, а також організаторів масових заворушень.