ua en ru

Президент Італії доручив формування кабміну лівоцентристу Маттео Ренці

Президент Италии Джорджио Наполитано выдал лидеру левоцентристской Демократической партии Маттео Ренци мандат на формирование нового правительства.

Президент Італії Джорджіо Наполітано видав лідера лівоцентристської Демократичної партії Маттео Ренці мандат на формування нового уряду, передає Associated Press.

Ренці був самим ймовірним претендентом на посаду прем'єр-міністра після відставки уряду Енріко Летта 14 лютого 2014 р. протягом двох днів Наполітано проводив консультації з лідерами партій та спікерами обох палат парламенту на тему кандидатури нового прем'єра.

У тому разі, якщо запропонована президентом кандидатура буде затверджена парламентом, 39-річний Ренці стане наймолодшим прем'єр-міністром за 150 років історії єдиної Італії.

Ренці з 2007 р. є членом лівоцентристської Демократичної партії, з 2009 р. - мером Флоренції. Перебуваючи на цій посаді, він розгорнув кампанію з оновлення керівництва партії та притоку молодих функціонерів. Він неодноразово закликав старше покоління політиків дати дорогу новачкам, щоб оздоровити економіку Італії. У 2012 р. він брав участь в праймеріз щодо визначення кандидата від Демократичної партії на парламентських виборах в Італії, однак програв тодішньому голові партії П'єру Луіджу Берсані. В грудні 2013 р. вже сам Ренці був обраний лідером Демократичної партії.

Попри своє прагнення оновити політичний істеблішмент і провести радикальні реформи, у економіці Ренці дотримується помірно-правих поглядів. З одного боку, він підкреслює важливість скорочення бюрократичного апарату на противагу жорсткості регулювання. З іншого, він стверджує, що держава має встановити чіткі правила гри на ринку і не втручатися у справи великого бізнесу і фінансового сектора, традиційно є мішенню для критики лівих.