ua en ru

Президент Ірану засудив Голокост і будь-який геноцид в цілому

Президент Ірану Хасан Роухани в бесіді з кореспондентом CNN заявив, що визнає Голокост, охарактеризувавши його як "великий злочин" нацистів проти євреїв. Роухани підкреслив, що засуджує голокост, як і будь-який геноцид.

Нагадаємо, попередній Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад неодноразово називав голокост міфом, придуманим для того, щоб виправдати створення єврейської Держави Ізраїль на території Палестини. Сама ця держава, за словами Ахмадінежада, заслуговує того, щоб зникнути з карти світу назавжди.

У 2006 р. тодішні іранські власті організували дводенну конференцію, покликану поставити під сумнів історичну достовірність голокосту. Зокрема, її метою є з'ясування, наскільки достовірні дані про загибель 6 млн євреїв від рук нацистів у роки Другої світової війни. Офіційний Тегеран стверджував, що дане число сильно завищена, проте висловив готовність переглянути свої погляди, якщо традиційна точка зору витримає наукову перевірку. Свій протест у зв'язку з проведенням конференції висловили ряд громадських діячів Ізраїлю, а також Євросоюз і США.

Раніше в тому ж році іранська газета Hamshahri, що входить в п'ятірку найбільш популярних в країні, і Будинок іранської карикатури оголосили конкурс карикатур на голокост. За словами організаторів, вони хотіли перевірити, чи витримають перевірку принципи свободи слова, використовувані для виправдання карикатур на пророка Мухаммеда, при їх застосуванні до болючої для європейців темі.