ua en ru

Президент Німеччини закликав до спільних досліджень злочинів проти людяності

Президент Німеччини закликав до спільних досліджень злочинів проти людяності Фото: президент Німеччини Йоахім Гаук

Такі дії "будуть протистояти новітнім спокусам шукати істину тільки через призму нації"

Президент Німеччини Йоахім Гаук закликав проводити транскордонні спільні дослідження злочинів проти людяності. Про це він заявив сьогодні в ході вшанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру, передає кореспондент РБК-Україна.

"Можна засипати яр, що і спробували зробити буквально з Бабиним Яром, але спогади постійно будуть пробивати собі шлях. Оживляти пам'ять - означає згадувати людей, які померли не лише виходячи з їх приналежності до певної групи, релігії, потрібно згадувати про друзів і сусідів, якими вони теж були...", - заявив він.

Він також заявив, що встановити причини події та знайти відповіді на існуючі питання можна тільки спільними зусиллями.

"Наша відповідальність полягає в тому, щоб за цифрами вбивств націонал-соціалістичного режиму знову розглянути людей, індивідів в тій мірі, в якій нам це вдасться... Ми, ті, хто хоче зрозуміти, як могло так статися, як наші батьки і діди стали вбивцями або жертвами, сьогодні залежимо один від одного, і відповіді на наші запитання можна знайти тільки спільними зусиллями. Це не виступ з метою розмивання відповідальності, а швидше відстоювання спільних транскордонних досліджень, які будуть протистояти новітнім спокусам шукати істину тільки через призму нації", - сказав він.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що в сучасній Україні немає місця антисемітизму.