ua en ru

Президент Фінляндії відмовився вести країну в НАТО через ризик "стати ворогом Росії"

Президент Фінляндії відмовився вести країну в НАТО через ризик "стати ворогом Росії" Фото: Саулі Нііністьо і Путін (twitter.com/pravda24)

На даний момент Фінляндія не розглядає членства в НАТО

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо поки не збирається вести країну до вступу в Північноатлантичний альянс (НАТО) через ризик "стати ворогом Росії". Про це він сказав в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung, повідомляє Yle.

За словами Нііністьо, у країни є можливість приєднатися до НАТО. Однак, Фінляндія межує з Росією і не хоче конфліктувати з сусідом.

"Ми не можемо змінити географію. Ми сусіди, і у нас є спільний кордон в 1300 кілометрів. Це приблизно така ж межа, як у нас разом з іншими країнами ЄС і НАТО", - сказав Нііністьо.

У серпні на прес-конференції після переговорів з президентом Фінляндії Путін заявив, що Росія буде змушена реагувати на просування інфраструктури НАТО до своїх кордонів і появою біля них систем протиракетної оборони США.

"Росіяни ясно дали зрозуміти, що, коли вони дивляться через кордон, вони бачать фінів. Якщо б ми були в НАТО, вони побачили б ворогів. Це їхня позиція", - сказав президент Фінляндії.

Нагадаємо, після зустрічі з Джоном Болтоном, радником президента США з національної безпеки, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не має наміру відступати перед натиском Росії.