ua en ru

Президент фактично відсторонить парламент від формування бюджетної політики, - Ляпіна

Сьогоднішнім рішенням про прийняття закону № 9665, згідно з яким основні напрями бюджетної політики на плановий та наступні за плановим два бюджетні роки визначаються лише у щорічному посланні Президента України у першому читанні фактично парламент відсторонюється від формування бюджетної політики, а Президент, не несучи ніякої відповідальності, бере на себе повноваження у цій сфері. Про це РБК-Україна заявила народний депутат від НУ-НС, заступник голови комітету Верховної Ради України (ВР) з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна.

"Фактично парламент прийняв рішення про те, що Верховна Рада майже повністю усувається від визначення бюджетної політики, хоча за Конституцією Верховна Рада визначає засади внутрішньої і зовнішньої політики, а бюджетна політика, це частина цієї самої внутрішній політики", - заявила Ляпіна.

За її словами, за парламентом залишається формальне право затвердження бюджету, при тому, що, звернення Президента до народу набуває всіх ознак джерела права.

"Тут порушується, зокрема, те що кожне рішення Кабміну ми розглядаємо з точки зору, прийнято воно в рамках повноважень, чи відповідає Конституції, спирається чи на закони. І прем'єр-міністр, і міністрів і окремі міністри підписують накази, і несуть відповідальність за свої рішення. Президент же за своє послання не несе жодної відповідальності "- сказала Ляпіна.

За словами Ляпіної, дане рішення, повинно було б бути спростовано конституційним судом, однак сьогодні це не можливо.
Крім того, Ляпіна вважає, що глава держави покладає обов'язок і відповідальність і виконання цих рішень на місцеві органи влади і Кабмін.