ua en ru

Президент Азербайджана розкритикував BP через різке зниження видобутку нафти в країні

Президент Азербайджану Ільгам Алієв обрушився на консорціум західних компаній на чолі з міжнародним нафтовим гігантом ВР з критикою за скорочення видобутку нафти на ключових родовищах і відвів їм місяць на виправлення. Про це повідомляє Reuters.

Алієв сказав, що на тлі стабільно високих цін на нафту (у середньому 100 дол. за барель) через зниження обсягів видобутку Азербайджан "недоотримав" більше 8 млрд дол.

Заява Президента, що прозвучала в четвер в ефірі місцевого телебачення, стала його першим публічним випадом в адресу найбільшого іноземного інвестора, що виступає оператором освоєння родовищ Азері-Чираг-Гюнешлі з оціночними запасами на рівні 1,2 млрд т нафти.

"З BP були обговорення щодо падіння видобутку нафти на АЧГ, вони зізналися, що допустили низку грубих порушень і обіцяли їх усунути протягом місяця. Поки цього не сталося, і тому я офіційно доручив Держнафтокомпанії країни (ДНКАР) вирішити це питання", - сказав Алієв на нараді.

"Неприпустимо давати обіцянки, що не реалізовуються. Всі компанії-учасники проекту АЧГ повинні зробити серйозні висновки", - сказав глава держави.

Читайте також: В Україні видобуток нафти з газовим конденсатом за 8 міс. 2012 р. скоротився на 1,5% - до 2,19 млн т

Проект Азері-Чираг-Гюнешлі повинен був давати більше мільйона барелів нафти в добу після завершення третьої фази розвитку проекту в 2008 р. Однак ці очікування не реалізувалися: після досягнення видобутком рівня 823 тис. бар. на добу в 2010 р. він лише скорочувався. У І половині 2012 року на родовищах добувалося 684 тис. бар. на добу, і, за словами високопоставлених представників нафтової галузі і дипломатів, зараз мова йде про збереження видобутку на рівні близько 700 тис. бар. на добу.

На думку Алієва, падіння видобутку на Азері-Чираг-Гюнешлі почалося після того, як у відповідності з контрактом Азербайджан з 2008 р. став отримувати 75% прибуткової нафти, а 25% розподілилися між іноземними партнерами за проектом, якими виступають Chevron, ExxonMobil і Statoil.

"В 2010 р. з АЧГ прогнозувалося 42,1 млн т нафти, фактично було 40,6 млн т. У 2011 р. очікувалося 40,2 млн т, за фактом - 36 млн т. Судячи з тенденцій 2012 р., з АЧГ буде добуто не більше 33 млн т", - повідомив Президент Азербайджану.

При цьому він зазначив, що за час реалізації контракту (з вересня 1994 р.) консорціум на чолі з BP вклав у проект 28,7 млрд дол. Сумарний прибуток всіх учасників АЧГ за цей період склав 73 млрд дол.