ua en ru

Президент Австрії Х.Фішер підтвердив підтримку країною проектів "Південний потік" і Nabucco

Президент Австрії Хайнц Фішер підтвердив, що його країна підтримує одночасно проекти трубопроводів "Південний потік" і Nabucco. Відповідну заяву він зробив сьогодні на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним, повідомляє РБК.

Х.Фішер нагадав, що напередодні в ході переговорів з його російським колегою президентом РФ Дмитром Медведєвим активно обговорювалися питання енергетики і постачань енергоносіїв. "Наша позиція полягає в тому, що ми говоримо тверде "так" "Південному потоку", він для нас дуже важливий, але і на Nabucco важливий для Австрії", - сказав австрійський Президент, підкресливши, що його країна має намір "рухатися по обом цим напрямках".

Говорячи про російсько-австрійських відносинах, Х.Фішер відзначив високий рівень економічного співробітництва і попросив активніше підключати австрійські компанії до підготовки зимової Олімпіади в Сочі в 2014 р. "Якщо в Сочі необхідно щось доробити, австрійці готові взяти в цьому участь", - зауважив він.

Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Передбачається, що потужність "Південного потоку" буде нарощуватися рівномірно. Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м на рік. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015 Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро.

Газпром є найбільшим акціонером "Південного потоку" з часткою в 50%. Іншими 50% у цей час формально володіє італійська ENI. Однак між акціонерами є домовленість про входження в проект французької EdF з часткою не менше 10% за рахунок зниження частки ENI. Крім того, до складу акціонерів "Південного потоку" увійде німецький концерн BASF, який отримає в проекті 15%.
Для реалізації сухопутної частини проекту вже підписані міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією.
В даний час здійснюється розробка зведеного техніко-економічного обгрунтування "Південного потоку", що включає в себе ТЕО морської ділянки, а також ТЕО газопроводів на територіях країн Південної та Центральної Європи.

Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км, який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу на рік. Учасниками проекту Nabucco є компанії OMV Gas GmbH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), SNTGN Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожен з учасників має рівними частками - по 16,67%. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., Передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ із Туркменії, Узбекистану та Азербайджану. Проект Nabucco часто розглядається як конкурент російському "Південному потоку", який реалізує "Газпром" з італійськими та французькими партнерами.