ua en ru

Нехтування правами кримськотатарської та україномовної громад Криму загрожує ескалацією ситуації на півострові, - ОБСЄ

Нехтування правами кримськотатарської та україномовної громад Криму може призвести до ескалації ситуації на півострові.

Нехтування правами кримськотатарської та україномовної громад Криму може призвести до ескалації ситуації на півострові. Про це сьогодні, 10 липня 2014 р., на постійному раді заявила верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс, повідомляє прес-служба ОБСЄ.

За словами верховного комісара, як і раніше викликає глибоку стурбованість хитке становище кримськотатарської та україномовної громад Кримського півострова.

"Члени груп, які відкрито виступили на підтримку територіальної цілісності України, стикаються з суворим вибором, індивідуально і колективно, пристосовуватися чи ні до політичних змін", - сказала вона. - "Ті, хто не пристосовуються, ризикують піддатися репресіям і бути виключеними з політичного і соціально-економічного життя, що може посилити напруженість на Кримському півострові".

При цьому Астрід Торс підкреслила, що давні суперечки щодо ролі української та російської мов в Україні посилили кризу і зараз використовуються радикальними силами всередині та поза межами країни для ескалації напруженості.

У зв'язку з цим вона знову закликала до "збалансованого підходу до мовної політики, не тільки в Україні, але і у всіх державах-учасниках".

Раніше в ОБСЄ заявляли, що готові опрацювати мовний законопроект Верховної Ради України.

Нагадаємо, 16 березня 2014 р. в Крим і м. Севастополі пройшов референдум про статус цих територій, за результатами якого було прийнято рішення про приєднання до Російської Федерації. При цьому світове співтовариство визнало референдум незаконним і звинуватило Росію в анексії Криму.