ua en ru

Прем'єр Таїланду: Влада країни не стане перешкоджати екстрадиції В.Бута в США, яка може статися вже сьогодні

Влада Таїланду не стане перешкоджати екстрадиції в США російського підприємця Віктора Бута, що знаходиться у таїландській в'язниці за підозрою в незаконній торгівлі зброєю. З такою заявою виступив сьогодні прем'єр-міністр Таїланду Апхісіт Ветчачива, передає агентство Reuters.
Повідомляється, що Таїланд отримав офіційний запит з Вашингтона на екстрадицію російського бізнесмена в Сполучені Штати, де він постане перед судом за інкриміновані йому звинувачення. А.Ветчачива не виключив, що запит Вашингтона може бути задоволений вже сьогодні.
Нагадаємо, В.Бут був затриманий 6 березня 2008 р. в одному з готелів Бангкока (Таїланд). Ордер на його арешт був виданий тайським судом за запитом США. За даними Організації Об'єднаних Націй (ООН) та Міністерства фінансів США, В.Бут і його партнери причетні до нелегальних постачань зброї до Афганістану, Анголи, Демократичної Республіки Конго, Ліберії, Руанди, Сьєрра-Леоне і Судану. В 2002 р. бельгійські власті звинуватили В.Бута в постачаннях зброї руху "Талібан" і терористам з "Аль-Кайєди". Прокуратура США 6 травня 2008 р. пред'явила В.Буту звинувачення в тероризмі за чотирма пунктами. 20 серпня 2010 р. апеляційний суд Таїланду повідомив, що прийняв вердикт про екстрадицію В.Бута в США за чотирма пунктами звинувачень, пов'язаних з тероризмом. За рішенням суду В.Бут повинен бути екстрадований протягом трьох місяців. В іншому випадку він зможе повернутися до Росії. 5 жовтня ц.р. Кримінальний суд Бангкока зняв з В.Бута додаткові звинувачення в незаконній легалізації грошових коштів і шахрайстві, наблизивши його можливу екстрадицію до США за первинними звинуваченнями. Дане рішення суду означає, що захист В.Бута не зможе застосувати тактику затягування за рахунок оскарження додаткових звинувачень.